היכן מסתתר הסוכר...


מאת: נירה אולנד, דיאטנית קלינית

שוחרי הבריאות בודאי כבר הפנימו כי סוכר אינו בריא. אכן, הסוכר מזיק לשיניים, תורם לנו קלוריות ריקות שאינן מלוות ברכיבי מזון חשובים , משמין אותנו, דורש עבודת יתר מהלבלב והכבד ובכך מתיש אותם , שודד מהגוף סידן וויטמיני B במהלך פירוקו והטמעתו בגוף, מאיץ התפתחות סוכרת אצל מי שקיימת אצלו תורשה של סוכרת, ועוד.

אך סוכר אינו רק הגרגרים הלבנים המוכרים מהמטבח. המונח סוכר מכיל בחובו מוצרים רבים שמזיקים לא פחות, ואולי יותר. מוצרים אלה נמצאים בחלקם למכירה ברשתות השיווק , ומשמשים בתעשיית המזון כממתיקים חלופיים לסוכר, כחומרי דבק, יוצרי מרקם גושי או מרקם מסטיקי , ותפקידים נוספים. (כדאי לדעת שרשימת הרכיבים הרשומה על מוצרים רשומה מהרב אל המועט - מה שמופיע בתחילת הרשימה נמצא יותר במוצר לעומת מה שמופיע אחריו).  להלן חלקם:

סוכר חום (חום כהה, מוסקובדו, דמררה ועוד): זהו שלב אחד פחות בזיקוק סלק הסוכר או קנה הסוכר לסוכר לבן טהור. בסוכר החום יש כמות קטנה מאד של ויטמינים ומינרלים, ובעצם אינו שונה  באופן מהותי מסוכר לבן רגיל.

סוכר ענבים (גלוקוז): זוהי מולקולה בסיסית של פחמימה, וזהו הסוכר הנמדד בזרם הדם שלנו בבדיקת דם. נמצא למכירה ומוצג לפעמים כהעשרה קלורית לתינוקות. הגלוקוז הטהור שאנו אוכלים גורם לעליה תלולה ומיידית ברמת הסוכר בדם - מאד לא מומלץ ומזיק, מתאים רק לסוכרתיים החווים נפילה ברמת הסוכר (היפוגליקמיה) באופן חריף. עיון ברשימת הרכיבים של מוצרי "בריאות " נפוצים כמו חטיפי אנרגיה למיניהם יגלה את הגלוקוז, או סירופ גלוקוז, במקומות גבוהים ברשימה. הגלוקוז מופק מענבים, העשירים בו יחסית, ולכן מומלץ להסתפק בכמות קטנה של ענבים (כמחצית מגודלה של מנת פרי רגילה).

פרוקטוז (סוכר פירות): מולקולה בסיסית נוספת של פחמימה. הפרוקטוז החל לאחרונה להופיע יותר ויותר כממתיק במוצרים "ללא סוכר", משקאות קלים, מאפים וממתקים. כשאנו אוכלים פרוקטוז הוא עובר מהמעי אל הכבד, שם הוא משתתף בתהליך ארוך בסופו הוא הופך לגלוקוז. ככל שאנו צורכים יותר פרוקטוז, כך הכבד שלנו עובד יותר קשה כדי להפוך אותו לגלוקוז, מה שגורם להאטה ועיכוב באלפי תהליכים אחרים שאמורים להתרחש בכבד בו זמנית. התוצאה היא "פקק תנועה" בכבד, שיכול להתבטא ביצירת כבד שומני, עליה ברמות השומן בדם, עיכוב בפירוק תרופות ולכן הופעת תופעות לואי של מינון יתר בתרופות שונות, וצרות נוספות. המלצתי היא חד משמעית להמנע ממוצרים המומתקים על ידי פרוקטוז. בפירות הפרוקטוז מופיע במינון מתאים, לא מוגזם, בצירוף סיבים, ויטמינים ומינרלים ומעט חלבון המווסתים את ספיגתו, ולכן בהקשר הטבעי אינו מזיק.

סירופ תירס עתיר פרוקטוז: מופיע לפעמים בראשי תיבות באנגלית  HFCS . זהו תוצר לואי של תעשיית התירס בארצות הברית, שהתגלה כמתוק בטעמו, והפך בשל מחירו הזול לממתיק נפוץ בתעשיית המזון. חוקרים בארצות הברית מפנים אצבע מאשימה לסירופ זה כבעל תפקיד משמעותי במגיפת ההשמנה והסוכרת בארצות הברית. כיום ממתיק זה מופיע במקומות נכבדים ברשימת הרכיבים של חטיפי אנרגיה וממתקים גם אצלנו. כפי הנראה הוא תורם להשמנה וליצירת תסמונת מטבולית (שלב לפני הופעת סוכרת , טרשת עורקים וכל המשתמע מכך) מעבר לתרומה הקלורית שלו. לכן המלצתי היא חד משמעית להמנע ממוצרים המכילים אותו!

סוכר בשמות אחרים: במוצרים המוגדרים "ללא סוכר" לעתים מופיעות צורות אחרות של סוכר, בשמות אחרים, כאשר מבחינה תזונתית  מדובר בסוכר. חומרים אלה למשל הם דקסטרוז, פולידקסטרין, סירופ לתת, סירופ גלוקוז, סירופ שעורה, סירופ סוכר חום, מלטוז, איזו מלטוז, סוכרוז, וכמובן המופיעים למעלה. רבים מאלה מופיעים בסוגים שונים של דגני בוקר, גרנולות ללא סוכר, חטיפי אנרגיה ועוד.

דבש: לדבש יתרונות בשל היותו טבעי, בעל תכונות סופחות נוזלים ואנטיספטיות. יחד עם זאת תכולת הסוכר שבו אינה שונה מזו של סירופ או ריבה. הסוכר בדבש מורכב מגלוקוז ופרוקטוז. לכן מומלץ להשתמש בו במתינות, בכמויות קטנות. כפית דבש מכילה 20 קלוריות, בדיוק כמו כפית סוכר לבן.
פירות: זהו הממתק של הטבע. בפירות הסוכר מגיע במינונים מתאימים, מלווים בויטמינים ומינרלים הדרושים לספיגתו באופן נכון. הסיבים התזונתיים בפירות תורמים להאטת הספיגה של הסוכר, וכך יש פחות עומס על הלבלב והכבד. כשמתחשק משהו מתוק תמיד עדיף לבחור פרי (או פרי יבש) על פני מוצר מעשה ידי אדם. יחד עם זאת כדאי לזכור שמנת פרי ממוצעת  (למשל בגודל תפוח בינוני) תורמת לנו כ 60 קלוריות , שווה ערך לכף סוכר. לכן מומלץ לאכול מספר מוגבל של מנות פרי (בד"כ עד שלוש) ביום, בתפזורת על פני היום.

בברכת שנה טובה ובריאה!

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.